Dijital Çağın Fıkhi Rehberi: Teknolojiye İslami Perspektif
Tahlil Atölyesi
Prof. Dr. Murat Şimşek
13 Kasım 2024
Atölyenin amaçları; günümüzde hızla gelişen blok zinciri teknolojisi, dijital ticaret, yapay zekâ ve kriptoloji gibi dijitalleşme ile ilgili konuların İslami açıdan nasıl ele alınması gerektiği, İslam hukukunun dijital çağda ortaya çıkan yeniliklere nasıl uygulanabileceğini, Müslüman kimliğe sahip bireylerin bu gelişmelere nasıl yaklaşması gerektiği ve sunulan bu imkanlardan ne ölçüde faydalanabileceği gibi konular hakkında İslami prensipler çerçevesinde bilgi verilmesi ve irdelenmesidir.
Atölyeye, dijital çağın sunduğu imkânları İslami bir perspektifle değerlendirmek isteyen, İslam hukukunun ilkelerine göre bu teknolojileri kullanma konusunda ve ortaya çıkan yeni fıkhi meseleler hakkında bilgi, beceri ve doğru bakış açısı geliştirmek isteyen, okumayı, araştırmayı, yazmayı seven eleştiriye açık ve derse katkı sağlayacak lisans ve lisansüstü olmak üzere toplam 20 öğrenci kabul edilecektir.
15 günde bir çarşamba günleri saat 20.00 ile 21.30 arasında sekiz oturum şeklinde çevrimiçi gerçekleşecek atölyeye devamlılık esastır ve ücretlidir. Katılımcılardan derslere düzenli katılmaları ve verilen ödevleri zamanında yapmaları beklenir.
Kayıt formu için tıklayınız…
https://forms.gle/a2EcoU3fiR33UZag6
Prof. Dr. Murat Şimşek
Marmara Üniversitesi, İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü
Alanla ilgili bazı araştırmaları:
- “İslami Finans Açısından Blokzincir Teknolojisi.” (2020). İslami Finans Açısından Blokzincir Teknolojisi (edit kitap, NEÜ Yayınları, 2020).
- “Covid-19 Salgını Sonrası Sosyoekonomik Değişimler Çerçevesinde Internet Teknolojileri: İslam İktisadı ve Finansı Örneği).” Mahmut Samar – Murat Sımsek. Pandemi Sürecinde Sosyoekonomik Degisim ve Dönüsümler ”Fırsatlar, Tehditler, Yeni Normaller”,NEÜ Yayınevi, 2020.
- Şimşek, M. (2024). Etik ve Moral Değerler Açısından Alternatif Gıda Kaynakları -Helal Ekseninde Bir Değerlendirme-. Şahin, K. (Ed.), Alternatif Gıda Kaynakları (s. 233-250) içinde. Ankara Basım Yayın.
- Kripto para helal mi? İslam Hukuku açısından Bitcoin ve kriptoparalar, (https://www.fikriyat.com/galeri/islam/kripto-paralar-helal-mi-islam-hukuku-acisindan-bitcoin-ve-kripto-paralar )
- Fıkhi açıdan bazı kripto para sistemleri (https://www.fikriyat.com/yazarlar/murat-simsek/2021/08/11/fikhi-acidan-bazi-kripto-para-sistemleri )
- Helal finans açısından kripto paralar (https://www.fikriyat.com/yazarlar/murat-simsek/2020/03/15/helal-finans-acisindan-kripto-paralar )
Eğitim Programı
DERSİN KONUSU | TAHLİL EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEN KİTAPLAR |
Dijitalleşmeye Giriş | |
Blokzincir ve Kriptoloji | İslami Finans ve Finansal Teknolojileri (FINTECH) Blokzincir-Akıllı Sözleşmeler-Kripto Paralar |
Yapay Zeka | https://ihyaz.mehmetakif.edu.tr/files/yapay-zeka-caginda-islam-ve-hukuk.pdf
Dosyasından seçilen makaleler |
Yapay Zeka | https://ihyaz.mehmetakif.edu.tr/files/yapay-zeka-caginda-islam-ve-hukuk.pdf
Dosyasından seçilen makaleler |